Heimwee?

Een veel voorkomende vraag die mij wordt gesteld is "heb je al heimwee?" of "are you homesick?" Het korte antwoord is, nee. Het lange antwoord ga ik hier in deze blog proberen uit te leggen. Ik zeg 'proberen' omdat het lastig uit te leggen is. Je zal het nooit helemaal begrijpen als je zelf niet hetzelfde gevoel hebt gehad denk ik..

In eerste instantie twijfelde ik of ik dit ging schrijven, want ik wil niet dat jullie denken dat ik het hier niet leuk heb of dat ik naar huis wil. Want dat is NIET waar. Het is geweldig hier, ik geniet van elk moment, en ik zou voor geen goud nu in het vliegtuig naar huis stappen. Maar ik voel me harteloos als ik zomaar alleen 'nee' antwoord. Alsof mijn leven hiervoor niet leuk was en dat ik dat allemaal al vergeten ben.

Dus nee, ik heb geen heimwee. Ik wil nog niet naar huis. Maar ondanks dat denk ik wel nog aan mijn Nederlandse leven, en er zijn ook echt wel dingen die ik mis. Het is op bepaalde momenten. Bijvoorbeeld als ik in de schoolbus met al die schreeuwende kinderen zit en dan denk ik aan de fietsmomenten met Elena elke ochtend, en hoe relaxed dat was, zonder schreeuwende kinderen. En dan denk ik, ja ik mis dat.

En als ik tijdens wiskunde hier weer eens een 10 heb gehaald, denk ik terug aan de momenten dat papa mij hielp iets te begrijpen. En dat we soms wel samen twee uur naar één som keken en uiteindelijk zo blij waren als we het snapten. En dan denk ik, ik mis dat.

En als ik hier naar het 'dorp' ga, dan moet dat met de auto en alle winkels zijn ver van elkaar af, en dan denk ik aan de momenten dat ik met mama naar het dorp ging en dat we daar lekker rondliepen en random winkels inliepen en een gezellige tijd hadden, en dan denk ik, ik mis dat.

En op alle momenten dat mensen vragen waar ik werk, dan denk ik terug aan de Muur, aan de leuke serveerster momentjes, de geweldige collega's, en aan het feit dat ik met zoveel plezier naar mijn werk ging dat ik het zelfs voor niets zou doen. En dan denk ik, ik mis dat.

En nogmaals, nee ik wil niet terug naar huis op dit moment. Daarvoor heb ik het te leuk hier. Begrijp dat goed. Het is moeilijk te omschrijven dat deze herinneringen mij geen heimwee geven en dat ze mij niet verdrietig maken. Het enige 'verdrietige' deel is dat ik die momenten niet zo waardeerde terwijl het gebeurde. I took them for granted. Maar nu realiseer ik me dat, als je weg gaat van alles wat je hebt en je jezelf omringd in een nieuwe wereld, je de belangrijke dingen niet vergeet, ze worden alleen maar duidelijker.

Ik had ouders die mij steunden in alles wat ik wilde, van tennis en volleyball spelen tot naar de andere kant van de wereld reizen. Ik had vrienden die er altijd voor mij waren. En een familie die er altijd voor me was en me altijd steunde.

Ik realiseer me dat ik zoveel goede dingen had, maar dat ik het op het moment zelf weinig waardeerde. Dit maakt me een beetje boos, maar ik weet dat dit nog steeds mijn leven is. Ik heb niks verloren sinds ik weg ben gegaan. Ik heb nog steeds mijn ouders, vrienden en familie die mij steunen en die van mij houden.

En ik weet, dat over een jaar, ik de dingen hier mis. De Texas-sky, de footballgames, de Engelse taal, de high-school spirit, en al de andere nieuwe ervaringen.

Iedereen zegt dat je verdrietig wordt als je denkt aan thuis. Maar voor mij is het het tegenovergestelde. Ik heb geen heimwee, omdat ik weet dat alle goede dingen die ik had, ik nog steeds heb. Het maakt mij niet verdrietig, het maakt me vrolijk, omdat ik realiseer dat ik zoveel dingen heb om van te houden. En ik weet nu ook dat ik elk moment moet waarderen nu ik hier ben. Want dit is wat ik over een jaar mis, mijn Amerikaanse leven. En als ik nu niet geniet van elk moment, dan zeg ik volgend jaar hetzelfde: waardeerde ik die momenten maar meer.

Leon

Mooi omschreven en beschreven, Fleur.
Ik begrijp je helemaal......
Maar deze ervaring stop jij als bagage in je rugzak!
Familie en echte vrienden zijn voor het leven!

Geniet van elk moment!

Mama

He meissie, goed verhaal. Mensen hier vragen regelmatig aan ons of we jou missen. Tuurlijk mis ik je maar het is goed omdat ik weet dat er een droom voor jou uitkomt. In mojn hart blijf je toch en de leuke,gezellige momenten die we al gehad hebben waardeer je daardoor des te meer. Er zullen ook nog genoeg momenten voor ons komen hoop ik. Dikke kus????

papa

Lieve dochter, wat mooi weer! Zo treffend en herkenbaar. Ik mis die wiskunde vraagstukken ook wel. Dat was toch wel heel leuk hè, achteraf. Ik hoop dat je volgend jaar, als je terug bent in Nederland ook zulke 'dingen' zult missen van je tijd in de VS. Maar ik weet wel zeker dat dat zo is. En natuurlijk steunen wij jou, altijd en overal. Knuffel van papa.

Eveline

Hi Fleur,

Wat wordt je snel volwassen! zó volwassen en zó veel wijsheid, dat zal niet iedereen halen in z'n hele leven!
Ik heb veel respect voor je!
Oftewel: super trots!
En dan ben je niet eens m'n dochter! Kan je nagaan hoe trots je ouders op je zijn!

liefs, Eveline

Tjerk

Wauw, wat een mooi verhaal Fleur! Was er gewoon ff stil van :). Zo'n positieve houding is echt prachtig, mag je trots op zijn. Enjoy and don't take anything for granted ;).

Groetjes!

Tjerk.

Opa

Lieve Fleur, met stijgende bewondering lees ik telkens jouw verhaal. Ik vind het geweldig hoe jij alles ervaart en ook een naam kan geven.Ga zo door en je wordt geestelijk een heel rijk mens.
Liefs Opa

Oma

Hoi meisje,wat een mooi verhaal weer. Wat kan jij dat allemaal mooi verwoorden. Lees je ook nog eens een gedichtje van Toon Hermans want dat is ook nederland he!!!. Hou je goed en geniet.

Kusjes Oma

Marion Busscher

Hoi dame,
Blijf vooral genieten van alles en neem het goed in je op.
Een levenservaring hoe mooi is dat.
Liefs

Lisanne

Hoi Fleur,
Hoe is je Amerikaanse gezin? Ik snap dat je niet zo'n geweldige jarenlang-opgebouwde band met ze hebt als met je echte ouders, maar hoe zijn ze in het steunen van je beslissingen en twijfels, en er voor je zijn als je je rot voelt? Zou je, als je echt verdrietig bent, alles aan ze kunnen vertellen? (ik zit er ook aan te denken een exchange year te doen maar weet van mezelf dat ik gewoon mensen nodig heb aan wie ik alles kan vertellen omdat ik anders binnen 2 maanden (oke dit is misschien een beetje overdreven) depressief ben.